Kétkomponensű szórt poliuretán szigetelőhab-rendszer

 

A folyamatosan emelkedő energiaárak a ház-, ill. lakástulajdonosokat a hőszigetelési rendszerek tökéletesítése felé orientálja. Mivel az világos, hogy: a szakszerűen kivitelezett szigetelés nem csak az épület értékét növeli, hanem jelentős fűtési költség is megtakarítható.

Teljesen mindegy, hogy pince, tető, ill. falak szigetelése történik: minél jobb a hővédelem, annál kevesebb energia szükséges a komfortérzet fenntartásához.

Miért a szórt poliuretán szigetelőhab?

A szórt (PUR) szigetelőhab kiváló hőszigetelő tulajdonsága mellett tökéletes vízzáró jelleggel is rendelkezik. A legnagyobb előnye az, hogy a szigetelőréteg rés-, ill. hézagmentesen hordható fel és a gyors megszilárdulás után a PUR-réteg felveszi a szigetelt objektum alakját.

A poliuretán szigetelőhab két folyékony halmazállapotú komponens, A és B kémiai reakciója folytán alakul ki, amit egy beállított keverési arány alapján egy mobil magasnyomású berendezéssel az adott helyszínen visznek fel a szigetelendő területre.

Szóráskor egy habréteg keletkezik, melynek jellemző tulajdonsága a kötés- és hézagmentességen túl, hogy egy finom hálós, zárt cellás réteget képez, mely hőfejlődés mellett percek alatt kikeményedik.

 

A komponensek hordószivattyúk segítségével, vezetékeken keresztül jutnak a berendezés adagolópumpájába. Majd fűtőblokkon, ill. fűthető vezetéken keresztül jut a beállított keverési arány a berendezés adagoló-szórófejébe. Itt történik meg a tényleges adagolás és keveredés, ahol a reakcióba lépett komponensek az adagolófúvókán keresztül jutnak a szigetelendő felületre.

   

 

Ezért a kétkomponensű szórt poliuretán szigetelőhab¬rendszer (PUR) egy olyan szigetelőanyag, amely:

  • az igen gyenge hővezetési tulajdonsága mellett (A=0,021 W/mK) rendkívül ellenálló is, ill.
  • kötés -és hézagmentesen felhordható szabadon választott rétegvastagságban.

Az általánosságban használt szigetelési eljárásokkal szemben a szórt PUR-rendszerrel megoldható egy huzatmentes szigetelőréteg.

A PUR-hab ellenáll a gombák és a penész károsító hatásainak is.

Fontos tulajdonsága a vízszigetelés és a páradiffúzióval szembeni viselkedés. A szilárdulás közben/után keletkező cellákon a víz molekulái nem tudnak áthatolni, ezáltal tökéletes víztaszító anyag válik belőle. Mivel a cellákat határoló falak mikroporózus szerkezetűek ezért a PUR-rendszerrel szigetelt épület belsejében keletkezett pára akadály nélkül távozhat a cellákon keresztül.

Végül, de nem utolsó sorban: fontos szerepet tölt be a kivitelezés során az időtényező, ami a PUR-rendszernél a meglevő rendszerekhez képest kicsi.

Mindent összevetve a kétkomponensű PUR-szigetelőhab rendszer ideális alternatívát biztosít a meglévő szigetelési rendszerekkel szemben

 

A PUR-habbal szemben támasztott követelmények, ill. a rendszer technikai jellemzői

 

 

 

 

Alkalmazási lehetőségek:

1. Lakóépületek

  •  A megfelelően előkészített felületre a hőtechnikai számításoknak megfelelő rétegvastagságú bevonat kerül. Minden további nélkül elvégezhető a lapostetők szigetelése is. Itt azonban a szigetelés után a keletkezett felületet UV-védelemmel kell ellátni, mely egy speciális védőréteg. A hőmozgásokból és a páradiffúziós problémákból eredő hibák kizárhatók.

2. Ipari létesítmények, csarnokok

  • Könnyűszerkezetű épületek szigetelésénél fontos kritérium lehet a fémszerkezetek okozta hőhidak megszüntetése. A szórt PUR-rendszerrel ezen hőhidak megszüntethetők. Újabb követelmény lehet ehhez hasonló objektumoknál a csöpögő pára megszüntetése. Ezt a kritériumot is maradéktalanul teljesíti a PUR-rendszer, hiszen a bevonat egy homogén, hézag-é s résmentes felületet képez

3. Mezőgazdasági (állattartó, ill. zöldség és gyümölcstárolók) létesítmények

  • Istállókban, ólakban a hőmérséklet ingadózása negatívan befolyásolja az ott tartott állatok fejlődését, ami természetesen kihat többek között a takarmányfelhasználásra és ezáltal a húsképződésre. A PUR-rendszerrel biztosítani lehet a kellő belső hőmérsékletet, ill. a páralecsapódás is kiküszöbölhető.
  • Mindez elmondható zöldség, ill. gyümölcstárolás területén is. Ahol az optimális hőmérséklettől való eltérés jelentős minőségi romlást jelent.